Bocce Ball tournament – Такмичење у балотању

Балоте

 

ИСТОРИЈА – Балоте је игра са лоптом а води порекло још из древних одиграних утакмица у Римском царству. Ова игра лопте развила се у свом садашњем облику у Италији (где се зове bocce, множина од италијанске речи boccia што значи ‘лопта’ у спортском смислу), игра се широм Европе и у земљама  које су добиле италијанске мигранте, укључујући Аустралију , Северну Америку и Јужну Америку. Балоте су се у почетку играле међу италијанским миграната, али је полако постају популаран код њихових потомака и шире заједнице.

Овај спорт је такође веома популаран на источној страни Јадрана, посебно у Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини, где је овај спорт познат у српско-хрватском  као боћање или балоте (колоквијално и бућање). У Словенији спорт је познат као балинање или колоквијално ‘играње боце’, или Бале (из Италије боћање и млетачке Бале, што значи ‘лопте’, респективно).

Незна се тачна година када је ова игра лопте пренешена на наше крајеве али се са поузданошћу може закључити да је прво постала јако популарна у Даматинском Загорју у Далмацији. Буковија у Бенковачком крају са поносом истичу да најбоље балоте се праве од дрвета дивље крушке баш у њиховом крају.

Са насељавањем емиграната из Далмације у Америку, емигранти су са собом донели и балоте које се најчешће играју на црквеним имањима.

ПРАВИЛА ИГРЕ – Балоте ce традиционално игрajу на пољу или травњаку а може и на песковитом игралишту 27,5 метара (90 feet) у дужину и 2,5 до 4 метара (8,2 до 13,1 feet) ширине.

Игра може бити између два играча, или два тима од по два, три, или четири играча. Меч започиње када играч из једног тима баци балоту звану БУЛЕ око које се води цела игра.  Ако је први тим пропусти два пута да баци лопту у одређену позицију на терену,  онда  други тим има прилику да бацa БУЛЕ где они бирају прописану зону.

Тим који je први покушао да постави БУЛЕ има прилику да први баци балоту. Када jе првa балотa бачена, други тим има прилику да баци балоту. Од тада, тим који нема балоту најблизe до БУЛЕ има прилику да балота све док баце све своје балоте. У том тренутку, друга страна баца преосталe балоте Тим са најближoм балотом до БУЛЕ је једини тим који може добити  бод (пунта). Победнички тим добија један поен за сваку од њихових лопти које су ближе до БУЛЕ од најближе лоптe од другог тима. Дужина игре варира од региона, али је обично од 7 до 13 бодова.

Играчима је дозвољено да бацe лопту у ваздуху. Ово се обично користи да да се помери БУЛЕ или избаци противникова балота далеко да се  постигне повољнији положај. Тактика може добити прилично сложенa када играчи имају довољну контролу над лоптом за бацање или котрљање прецизно.

БАЛОТАШКИ ТУРНИРИ – Поред лиге балоташа у Европи Сједињеним Америчких Држава, Канаде и Аустралије, многобројни турнири се одржавају где год се игра балота.

Сваке године за четврти јули одржава се два дана турнир за Сједињене Америчке Државе и Канаду. У овом турниру који се одржава једне године у Сједињеним Америчким Државама а друге године у Канади учествују 50 екипа са по пет играча у екипи.

Наша црквено школска општина организује турнир сваке године обично у мају месецу и на њему учествују балоташи из Расине, Кеноше, Милвоке и околних места.

Јовица Маричић допринео за овај чланак

Bocce Ball tournament – Такмичење у балотању – 2017

Arrow
Arrow
Slider

 

Bocce Ball tournament – Такмичење у балотању – 2016

Arrow
Arrow
Slider

 

Bocce Ball tournament – Такмичење у балотању – 2013

Arrow
Arrow
Slider

 

Bocce Ball tournament – Такмичење у балотању – 2012

Arrow
Arrow
Slider